Automatische transmissie:

Wij adviseren om bij het slepen van automatische transmissies na te gaan of deze volgens de fabrikant te slepen is. Hieronder volgt een algemene maatstaaf. Dit is geen advies van EAS, wij geven hierover geen adviezen, die anders zijn dan de laatste regel van deze tekst.

“We moeten onderscheid maken tussen transmissies met spatsmering en druksmering, dus met een oliepomp.
Transmissies met spatsmering worden gesmeerd zodra de wielen draaien, ongeacht of de motor loopt of niet.
Als er een oliepomp in de transmissie zit, wordt deze aangedreven door de ingaande as. Deze as draait alleen als de motor draait.
Is er een defect aan de motor dan kan deze dus niet draaien en dan is er geen smering van de transmissie en ook geen drukopbouw. Gaan we toch slepen dan kan er, zelfs al na een korte afstand, ernstige schade aan de transmissie optreden.
Deze schade openbaart zich vaak pas later omdat het maar zelden gebeurt dat de transmissie al tijdens het slepen vastloopt. Het lijkt er dus op alsof er geen schade is opgetreden terwijl er wel degelijk beschadiging aan tal van contactvlakken is ontstaan. Slepen van al dan niet geautomatiseerde handgeschakelde bakken met spatsmering gaat prima.

Slepen van automaten met planetaire transmissies en van CVT’s is sterk af te raden. De automaten van Honda en de dubbele koppelingstransmissies van VW/Audi kunnen eveneens beter niet worden gesleept.”

 

Om elke discussie bij een eventuele vervolgschade uit te sluiten, luidt het advies: laat alle automatische transmissies door een bergingsauto vervoeren.